Coronacolumn #94: Ingehaald

Ik ben een sporthater. Ik kan er niets aan doen. Ik heb geprobeerd het leuk te vinden, maar het kan me niet boeien. Een flink aantal columns geleden schreef ik dan ook al dat ik zo blij was dat de sportevenementen dit jaar allemaal zijn afgelast. Ik schreef toen dat er wel virtuele toernooien werden gehouden, maar daar zie ik nu weinig meer van. Gelukkig. Toch heb ik te vroeg gejuicht.

Er zou een sportzomer komen, met onder meer het Europees Kampioenschap voetbal, de Tour de France, de Ronde van Spanje en natuurlijk de Olympische Spelen. De NOS adverteerde er voor mijn gevoel vorig jaar zomer al mee. ‘Nu is er niks, maar volgend jaar..!’ Daar kwam corona tussen. Weg sportzomer, weg zomerprogrammering. Het zijn herhalingen wat de klok slaat. Tom Egbers zat er laatst bij alsof hij in de jaren 80 was belandt. Oud decor, oude beelden, want het EK van 1988 werd herhaald. Hij had nog net geen facelift ondergaan. Normaal gesproken vind ik oude televisie fantastisch, zoals Heimwee TV dat de NPO sinds maart uitzendt, maar sport moet actueel zijn. De spanning is eraf als je al weet hoe het afloopt bij sport. Enigszins droevig om te zien dat de redactie schijnbaar niets meer te doen heeft.

Maar ik las dat er in de winter dus allerhande sporttoernooien ingehaald gaan worden. Van sportzomer naar sportwinter dus eigenlijk. Of sportherfst. Want men ambieert heel veel in te halen in september en oktober. Zoveel dat de NOS en de commerciële omroepen zendtijd tekort gaan komen. Als ik hen was, zou ik nog even genieten van de rust.

Houdt u vast, dit komt er onder meer in de maanden september en oktober aan: de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race, Parijs-Roubaix en de aloude Tour de France. En dit is dus alleen nog maar wielrennen! In die herfstmaanden worden de Marathons van Amsterdam en Rotterdam ook alsnog gelopen, wordt er weer gedart (in de zomermaanden ook al overigens), gaan de professionele golfers weer aan het werk en wordt er getennist tijdens het US Open en Roland Garros. De rest van de sporten worden in de maanden eromheen ingehaald, dus er is wat meer spreiding dan normaal gesproken. In een normaal jaar proppen ze alle sport in de zomermaanden.

Wat gebeurt er dan niet? Te weinig, wat mij betreft. Er wordt dit jaar bijvoorbeeld niet meer gebasketbald en het blauwe-schenen-spel hockey is er volgend jaar pas weer.

Ik dacht dat een eventueel lichtpuntje zou zijn dat de evenementen wat meer verspreid worden, maar het duurt op die manier ook langer. Dus ik kan geen voordelen bedenken. Zonder corona waren we er wel in enkele maanden vanaf geweest. Hoe dan ook: op zondag, als de nationale zender de hele dag op de sportmodus staat, blijft de televisie uit. Doe ik gewoon. Hopla.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s