Coronacolumn #95: Welkom

Al sinds het begin van mijn coronacolumnreeks komt één vraag steeds weer terug. Een vraag waar nu al drie maanden geen echt bevredigend antwoord op komt: is er al een vaccin?

Er wordt hard gewerkt, horen we al een tijd. Het is moeilijk, want er moet heel veel getest worden. Maar nu verschijnt er toch iets aan de horizon. Er lijkt aan het einde van dit jaar een kansrijk vaccin te komen. Er wordt alleen nog wat mysterieus over gedaan. Premier Rutte zegt dat er – in samenwerking met Frankrijk, Italië en Duitsland – een akkoord gesloten is met een bedrijf dat het vaccin in handen lijkt te hebben. Maar wie de farmaceut is en wat voor vaccin het is, wil hij niet zeggen. Het zou wel gaan om miljoenen doses. Ik heb er geen verstand van, dus geen idee of dat echt veel is. Maar het klinkt wel als veel en dat geeft hoop.

Maar optimistisch zijn, wat ik in de zinnetjes hierboven even trachtte te doen, mogen we van de minister-president nog niet. Want of het vaccin echt werkt, is nog allerminst zeker. Nog een reden om niet te optimistisch te zijn, is omdat het virus in China weer wat opleeft, op precies zo’n plek als de vorige keer. Op een markt is het virus aangetroffen op een snijplank waarop geïmporteerde zalm werd verwerkt. En nu zijn er weer mensen ziek. Bizar dat hetzelfde gewoon weer gebeurt. Maar hoop hebben mag altijd, dus ik hoop dat het vaccin dit soort dingen voorgoed gaat voorkomen. Mogen we het binnenkort meemaken?

Over meemaken gesproken: ik heb iets nog nooit meegemaakt wat vele delen van Nederland al weleens beleefd hebben. Wateroverlast door regen. Mijn woonplaats is nog nooit door zulke hevige regen getroffen dat de straten een tijd blank stonden. Tenminste niet in mijn bijzijn. Ook toen ik nog in een andere plaats woonde, heeft het nooit zo hevig geregend. Ja, één keer geloof ik. Maar ik was op dat moment net op vakantie.

Gisteren zag ik op de nieuwssites ook weer beelden voorbij komen van mensen die op straat aan het zwemmen waren en auto’s die moeite moesten doen om door de waterpartijen heen te kunnen rijden. Bij mij scheen ondertussen een waterig zonnetje en was het benauwd. Ik hoopte dat het hier toch zou gaan gebeuren (in mindere mate, een ondergelopen kelder hoeft nou ook weer niet), maar flinke regen bleef overdag uit. ’s Avonds bleef het bij wat gesputter.

Hopen dat het zou gaan regenen, had ik vroeger nooit. Maar met deze warme zomers, die ik overigens wel op prijs stel, is regen af en toe erg welkom. Net zo welkom als een vaccin dat is om corona te bestrijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s