Coronacolumn #96: Bestaansrecht

Afgelopen weekend keek ik naar de late night talkshow Op1. Onderwerp van gesprek: de in zwaar weer verkerende HEMA.

Komt u er weleens? Presentator Jeroen Pauw vroeg aan alle aanwezige gasten wie er nog nooit bij de HEMA was geweest. Niemand stak zijn of haar hand op. Mijn hand zou ook omlaag zijn gebleven, maar ik moet wel zeggen dat ik me niet herinner wanneer ik er voor het laatst ben geweest.

Dat ligt wel een beetje aan mij. Ik ben niet zo’n eter, dus de HEMA-worst en de taartjes gaan al jaren aan mij voorbij. En ook van veel andere typische HEMA-producten, zoals de Jip & Janneke-collectie of de babykleren, ben ik geen afnemer. Maar het zou toch zonde zijn als de HEMA verdwijnt. In een winkelstraat hoort deze keten gewoon, net als in een winkelcentrum. Het zou vergelijkbaar zijn met de situatie rondom de failliete V&D. Ook die winkels waren vrij plotseling weg, en dan ontbreekt er toch iets in het straatbeeld.

Men zegt dat de HEMA alleen gered kan worden van de ondergang door het bedrijf internationaler te maken en door weer nieuwe populaire producten te verzinnen. Daar zit wat in. Hoe vertrouwd de winkels ook zijn, ze zijn wel een beetje oubollig. Maar wat zou een goed nieuw HEMA-product kunnen zijn? Van worst naar vis bijvoorbeeld? Kunnen ze het gelijk verwerken in een HEMA-pokebowl! Een in Nederland oprukkend gerecht. En belangrijker: het is een internationaal gerecht. Dan hebben ze aan beide tips om weer succesvoller te worden een beetje gehoor gegeven.

Dat HEMA in de problemen zit, komt overigens niet echt door corona. Ze zitten al langer in de penarie. Dat proberen ze wel op te lossen, doordat ze bijvoorbeeld zijn gaan samenwerken met supermarktketen Jumbo. Het lijkt niet echt te helpen. Er wordt nu een constructie bedacht. Het bedrijf zou gered kunnen worden, door de BV te veranderen in een coöperatie. Zo kan iedereen die wil, aandelen kopen en dus mede-eigenaar worden van een bijzonder bedrijf. Zo wordt voorkomen dat het door een enorme speler uit het buitenland wordt overgenomen.

Ik had nog nooit van zo’n constructie gehoord. Dat is misschien naïef, maar ik vind het fantastisch. Door corona zullen meer bedrijven in zwaar weer terecht komen, vrees ik. Wat zou het geweldig zijn om voor meer bedrijven zoiets te regelen, mocht het nodig zijn. Geen staatssteun, maar steun uit alle hoeken van Nederland. Opdat veel mooie, en voor de coronacrisis gezonde, bedrijven blijven bestaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s