Coronacolumn #99: Experts

Het is nu toch wel duidelijk dat de kans op besmetting in de buitenlucht nihil is? Het aantal besmettingen onder mensen die bij de demonstratie op de Dam waren, is zeggen en schrijven één. En het is totaal onzeker of deze persoon het op de Dam opgelopen heeft. Waarschijnlijk is dat heel ergens anders gebeurd. Is het nu dan tijd voor versoepelingen in de buitenlucht?

Ja, volgens mij wel. Dat vond ik eigenlijk al, nadat ik verschillende dingen las over de kans van besmetting in de buitenlucht. Deze stelling is hiermee bewezen, of in ieder geval zekerder geworden. Voordat ik verder ga met mijn betoog: binnen ben ik nog altijd voor alle maatregelen die nu afgekondigd zijn. Hoe vervelend het ook is. Veel panden hebben geen goede ventilatie en dergelijken. Ik blijf het in ieder geval volhouden.

Buiten krioelt het op sommige plekken alweer een hele tijd van de mensen. Ik hoor de laatste tijd veel mensen zeggen, vooral de terrasbezoekers, dat ze zich niet aan de regels houden. Het is veel te gezellig en buiten zijn mensen blijkbaar minder bang. Maar niet alleen op de terrassen gebeurt dit. Ik liep laatst door een drukke winkelstraat in een binnenstad. Daar was het onmogelijk om anderhalve meter afstand te houden. Maar het heeft nog niet voor enorme problemen gezorgd. Nergens in Nederland zijn de laatste weken noemenswaardige pieken in ziekenhuisopnames en besmettingen waargenomen.

Toch blijft men bang. Logisch. In China laait het virus alweer op en ook zijn er bij mij in de buurt besmettingen opgetreden op basisscholen. Het blijft oppassen geblazen. Maar dit soort besmettingen vinden binnen (in bijvoorbeeld een school) of op hele vieze plekken (op bijvoorbeeld een vage vismarkt in China) plaats. Maar niet in de buitenlucht.

De ene viroloog zegt dat er buiten versoepeld kan worden. De andere zegt dat dit te gevaarlijk is. Wie moet je geloven? De cijfers bewegen zich in de richting van de eerste groep virologen.

“Iedereen is ineens viroloog!” is een veelgehoorde uitspraak van de afgelopen tijd. Maar als je als leek puur naar de cijfers kijkt, kun je toch concluderen dat alle beperkingen op straat op den duur niet meer te verantwoorden zijn? Toch wil ik me hier niet profileren als viroloog. Maar ik wilde toch even zeggen dat ik de cijfers opvallend vind. Dat heb ik dan nu gedaan. Zo.

Een gedachte over “Coronacolumn #99: Experts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s