Loop naar de maan

De Chinezen gaan naar Mars. Ze hebben deze week een raket gelanceerd. Ze zijn niet de enige. De Verenigde Arabische Emiraten hebben een satelliet naar Mars gestuurd en de NASA lanceert binnenkort ook een raket. Daarnaast schijnt de eerste bemande vlucht naar de planeet aanstaande te zijn. Maar waarom zouden we naar andere planeten willen als we hier de toestand nog niet eens onder controle hebben?

Van de warme samenleving die we in het voorjaar hadden, waarin rekening met elkaar werd gehouden, is weinig overgebleven. Het is ieder voor zich, meer dan ooit. Ik hoorde iemand zeggen dat je er gewoon iets van moet zeggen als mensen geen afstand houden. Dat is onbegonnen werk. Op straat houdt echt niemand er rekening mee en de supermarkt loopt ieder moment van de dag over van de mensen. Hele gezinnen gaan tegelijk naar binnen. Bij de deur wordt overigens wel digitaal geteld hoeveel mensen er binnen zijn. Vijfennegentig is het maximale aantal. Maar de teller blijft altijd steken op vijf. Prettig geregeld.

Maar ook elders is het huilen met de pet op. Op het vakantiepark waar ik op dit moment verblijf, gaan hele families samen op vakantie. Ik wind mij erover op, zeker omdat de overheid het sinds een tijdje niet meer sterk afraadt. Men mag gewoon weer bij elkaar in de auto, dus blijkbaar ook bij elkaar in huis. Ondertussen hebben de families plezier. Ze doen zich tegoed aan meer drank dan ooit. Ze lallen en lachen. De kinderen worden ondertussen vermaakt met geestdodende liedjes als Tsjoe Tsjoe Wa, Tjsoe Tjsoe Wa Wa Wa. En ik ook, want het staat hartstikke hard aan. Maar er is geen enkele reden tot feesten. Ik heb af en toe zin om gewoon een potje te gaan gillen, misschien maakt dat indruk.

Op sociale media passeren iedere dag de meest lachwekkende complottheorieën de revue. Zelfs een prominent deed er deze week aan mee. Waarom worden experts niet geloofd? Waarom denken zoveel mensen die totaal geen verstand van zaken hebben het beter te weten? Wat is dat voor miskenning van de wetenschap? Luister nou naar die experts, van Marion Koopmans tot Maurice de Hond. Ze vertellen allebei iets anders, maar weten waar ze over praten.

Zou dit alles me extra opvallen omdat we dit voorjaar extreem goed met elkaar om gingen? Voor corona was de wereld toch niet zo egoïstisch en onnadenkend als nu? Het zal wel aan mij liggen. Ach, die ruimtevaart is misschien zo slecht nog niet. Ik kan mezelf altijd nog naar Mars laten schieten. Maar nader inzien: bij de buren is het gras altijd groener. Ruimtemannetjes zijn vast ook geen lieverdjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s