Groeten uit…

Laatst schrok ik me een ongeluk, want ik kreeg een ansichtkaart via de post. Zo’n handgeschreven kaartje met postzegel. Het is lang geleden dat ik er eentje ontving. Sinds we opgezadeld zitten met het coronavirus is de populariteit van het bedrukte kartonnetje weer wat gegroeid.

Ik schrok temeer, omdat er bij het kaartje een brief van PostNL zat. Ze deelden mede dat er een te laag bedrag aan postzegels op het kaartje was geplakt, waardoor er portokosten betaald moesten worden. Doordat de afzender zijn postcode niet op de kaart had gezet, moest ik dit betalen. Gloeiende, had gewoon een mailtje gestuurd! Op deze manier is het helemaal niet aangenaam om een kaartje te krijgen. Aan de andere kant ging het ‘maar’ om drie euro vierenvijftig.

Toch gaat het mij om het principe. Ik moet betalen omdat een ander – die overigens best origineel is, want het zoveelste appje maakt minder indruk dan een ansicht – niet op zit te letten. Dit is, naar ik aanneem, één van de redenen dat brieven en kaartjes versturen voor de coronacrisis zo impopulair was en eigenlijk nog steeds is. Want na corona houden we er waarschijnlijk gewoon weer mee op. Hiervan ligt de schuld wellicht bij PostNL zelf. Het is vrij onrechtvaardig om iemand een boete te laten betalen voor iets waar hij of zij niks aan kan doen.

Dat je eerst zo’n kaartje moet kopen, is nog tot daaraantoe. Dat kun je in de supermarkt doen, als je er toch bent. Maar dan komt het: je gaat naar huis, schrijft het kaartje, plakt de postzegel erop (als je dat niet vergeet tenminste!) en wil de brief dan posten. Maar omdat de brievenbussen grotendeels uit het straatbeeld zijn verdwenen, heb je eigenlijk geen idee waar je er eentje kan vinden. Ook daarom is de ansicht niet meer geliefd. Mensen hebben geen zin om eerst op internet te zoeken waar een brievenbus is en ze hebben er al helemaal geen trek in om er dan ook nog speciaal naartoe te gaan. Veel te omslachtig als je ook een appje of mailtje kan sturen. En ja, je kunt een kaartje via internet versturen. Je kunt ‘m dan beschrijven met een fleurig lettertype en online laten verzenden. Komt geen brievenbus, postzegel of pen aan te pas. Maar het is natuurlijk veel leuker om iemands handschrift te kunnen zien. En door de onleesbaarheid van het handschrift moeten gissen naar wat de afzender opgeschreven heeft. Dat heeft charme.

Die ouderwetse ansichtkaart versturen moet toch anders kunnen? In tegenstelling tot briefpost zijn pakketten wel erg populair. Waarom wordt de pakketbezorger niet multi-inzetbaar als het gaat om brieven? Hij is het al min of meer doordat hij pakketjes die retour moeten ook weer ophaalt. Je zou toch ook briefpost aan hem moeten kunnen meegeven? Het kan natuurlijk zijn dat je nooit pakketjes verstuurd of ontvangt, maar ook dan zou je gebruik moeten kunnen maken van de brievendienst, door de bezorger op te piepen met een app. Hij is er toch wel, omdat hij dagelijks door de straat rijdt. Zelfs op zondag.

En hij kan nog iets. Je een helpende hand bieden als je iets vergeten bent. Hij kan je attenderen op het plakken van een postzegel, ik noem maar wat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s