In Amsterdam, Amsterdam…

Wim Sonneveld zong ooit: “Niemand kan zich beter wensen, dan een Amsterdammer te zijn…” Dat is bijkans zestig jaar geleden. Tegenwoordig kun je beter wensen dat je geen Amsterdammer bent, want de stad wordt getroffen door een opeenstapeling van kommer en kwel. Als je niet met corona besmet raakt, moet je wel naar de voedselbank en als je met wat mazzel toch genoeg te eten hebt, zakt de grond tijdens een stadswandeling plotseling onder je vandaan en lig je te poedelen in de gracht. Is het een kwestie van tijd voordat heel Amsterdam wegzakt en vergaat in de eigen welvaart?

Want dit is niet de enige rampspoed waar de stad mee te maken krijgt of al heeft. In de Volkskrant van gisteren stond een bericht dat pijnlijk duidelijk maakte hoe het met Schiphol gesteld is. En waar is de grootste luchthaven van Nederland? In de gemeente Amsterdam. Het vliegverkeer komt weer wat op gang, maar veel kisten vliegen halfleeg rond. Vliegtuigen zijn namelijk gemaakt om te vliegen, dus moeten ze dat ook. Vliegen is goedkoper dan stilstaan. Als ze stilstaan, moet er constant onderhoud aan gepleegd worden. De CO2-uitstoot is weliswaar minder (de vliegtuigen zijn minder zwaar, dus gebruiken ze minder kerosine), maar de ecologische belasting per passagier is flink gestegen. Ondertussen maken de maatschappijen geen winst. Veel kisten die nieuw waren besteld bij de giganten Airbus en Boeing, zijn inmiddels afbesteld. Er is geen geld voor.

Daardoor blijven veel maatschappijen dus met oude vliegtuigjes rondvliegen, die ook nog eens teveel stilgestaan hebben. Dat zorgt voor nog een extra gevaar voor de toch al zo gekwelde Amsterdammers: die oude, afgeschreven kisten hebben een grotere kans om neer te storten en het zou mij niks verbazen als dat ook gaat gebeuren. Ze donderen dan op het centrum. ‘KLM bombardeert onbedoeld centrum Amsterdam met eigen vliegtuigen’ zou zomaar eens een krantenkop kunnen worden.

Alsof dat nog niet genoeg is, heeft het CDA ook boze plannen. Ze willen prostitutie gaan verbieden. Als dat zou gebeuren, kunnen de Wallen wel sluiten, en daarmee ook de toeristenbranche. Want al maak je geen gebruik van de diensten van de dames, men neemt graag een kijkje in de donkerrood verlichte straatjes. Zonder deze attractie is een bezoekje aan Amsterdam voor velen incompleet, en dus zullen de toeristen wegblijven. Dan zitten de Amsterdammers helemaal aan de grond.  

Wat een rampspoed. Is dit hele gebeuren een voorbode op wat de rest van het land te wachten staat? Een grote malaise, in vele opzichten? De rest van het land heeft dan weliswaar geen Schiphol of veel prostitutie, maar overal kan ellende de kop opsteken. Alle nieuwe verschijnselen bereiken immers eerst Amsterdam, voordat de rest van het land er lucht van krijgt, toch? Behalve dan met corona, bedenk ik me nu. Dat begon in het Brabantse Loon op Zand. Is die plaats sinds dit jaar dan de leidraad voor het landelijk welzijn? Dat is vast beter dan wanneer Amsterdam dit is. Daar is het leven vast goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s